Alagútkorlátozás

Tekintettel a múltban a veszélyes anyagokkal kapcsolatos, alagutakban történt balesetekre, illetve az alagutak jellemzőiből fakadó kockázatokra, az ADR – tagállamok hatóságai a területükön lévő alagutakra nézve kockázatbecslést végeztek. Ennek eredményeként az érintett alagutakhoz ún. alagút – kategóriákat rendeltek.

road tunnel

Az alagutak besorolása

A kategóriák létrehozása azon alapult, hogy az alagutakon keresztül szállított anyagok számos áldozatot követelő, vagy az alagút szerkezetének súlyos károsodását előidéző balesetet okozhatnak:

 • robbanás és/vagy
 • mérgező gázok, vagy illékony mérgező folyadékok kiszabadulása és/vagy
 • tűz keletkezése révén.

 Az ADR 1.9.5.2.2 pontja alapján az öt alagút – kategória a következő:

„A” kategória – Nincs korlátozás a veszélyes áruk szállítására.

„B” kategória – Korlátozás azon veszélyes árukra, melyek hatalmas robbanást okozhatnak.

„C” kategória – Korlátozás azon veszélyes árukra, melyek hatalmas, vagy nagy robbanást okozhatnak, vagy nagy mennyiségű mérgező anyag kiszabadulásával járhatnak.

„D” kategória – Korlátozás azon veszélyes árukra, melyek hatalmas, vagy nagy robbanást okozhatnak, nagy mennyiségű mérgező anyag kiszabadulásával járhatnak, illetve nagy tüzet okozhatnak.

„E” kategória – Korlátozás minden veszélyes árura (kivéve: UN 2919, 3291, 3331, 3359 és 3373), valamint minden olyan veszélyes árura, amelyet az ADR 3.4 fejezete előírásai szerint a korlátozott mennyiségek (limited quantities, LQ) szabályai szerint szállítanak, amennyiben az LQ szerint csomagolt áruk összes bruttó tömege szállítóegységenként 8 tonnánál nagyobb.

A korlátozott mennyiségek jelölése

A korlátozott mennyiségek jelölése

A közúton a tagállamok az alagút – korlátozást és az elkerülő utakat a Bécsi Közúti Jelzési Egyezmény és az Egyezményt kiegészítő Európai Megállapodás szerinti „C,3h”, „D,10a”„D,10b” és „D,10c” jelzőtáblákkal jelzik:

A táblák olyan helyen kerülnek kihelyezésre, ahol elkerülő út választása lehetséges.

Az alagútkorlátozásokra vonatkozó jelzőtáblákon az alábbiak szerinti kiegészítő jelölések is el vannak helyezve:

 • Nincs jelzőtábla: Nincs korlátozás. („A” alagút – kategória)
 • Jelzőtábla „B” betűt tartalmazó kiegészítő táblával: Azokra a járművekre érvényes, amelyek a „B” kategóriás alagutakban nem engedélyezett veszélyes árut szállítanak („B” alagút-kategória)

B

 • Jelzőtábla „C” betűt tartalmazó kiegészítő táblával: Azokra a járművekre érvényes, amelyek a „C” kategóriás alagutakban nem engedélyezett veszélyes árut szállítanak („C” alagút-kategória)

C

 • Jelzőtábla „D” betűt tartalmazó kiegészítő táblával: Azokra a járművekre érvényes, amelyek a „D” kategóriás alagutakban nem engedélyezett veszélyes árut szállítanak („D” alagút-kategória)

D

 • Jelzőtábla „E” betűt tartalmazó kiegészítő táblával: Azokra a járművekre érvényes, amelyek az „E” kategóriás alagutakban nem engedélyezett veszélyes árut szállítanak („E” alagút-kategória)

E

Az alagút-korlátozás a narancssárga táblával jelölt szállítóegységekre vonatkozik (lásd: ADR 5.3.2 szakasz!), illetve az „E” alagút-kategória esetén azokra a szállítóegységekre, valamint az olyan konténereket szállító szállítóegységekre, amelyek a korlátozott mennyiségekre (LQ) vonatkozóan jelölendők.

Az egyes ADR – tagállamokban élő alagút-korlátozások az UNECE honlapján érhetők el.

Az alagút-korlátozás alkalmazása

Az, hogy az egyes veszélyes áruk az alagutakban szállíthatók-e, vagy sem, illetve milyen korlátozással, az ADR 3.2.1 szakasz ,A” táblázat (15) oszlopában zárójelben feltüntetett alagútkorlátozási kódon alapul az alábbiak szerint:

 • Ha az alagút-korlátozási kód helyett a „(-)” jelölés szerepel, a veszélyes árura nincs alagút-korlátozás.
 • Ha egy szállítóegységen olyan veszélyes áruk vannak, melyekhez különböző alagút – korlátozási kódok tartoznak, ezek közül a legszigorúbbat kell az egész rakományhoz hozzárendelni.
 • Az ADR 3.4 fejezete szerinti korlátozott mennyiségben (LQ) csomagolt veszélyes áruk szállítása esetén a korlátozást alkalmazni kell minden esetben, amikor a szállítóegység az LQ-ra vonatkozó jelöléssel jelölendő.
 • A narancssárga táblákkal jelölt szállítóegységekre a korlátozás alkalmazandó.

Az egyes veszélyes áruk alagútkorlátozási kódjait az alábbi táblázat szerint kell alkalmazni:

Alagútkódok

Ha az alagút-korlátozással, vagy az ADR-rel kapcsolatban bármilyen kérdése van, várjuk szíves jelentkezését elérhetőségeink valamelyikén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.