Elsősegélynyújtó felszerelés a járműveken

Nem biztos, hogy mindenkinek tudomása van róla, hogy 2013. január 1-től új előírások vonatkoznak a járműveken tartandó elsősegélynyújtó felszerelésekre. A szóbeszéd szerint az elsősegélynyújtó felszerelés megléte a járműveken nem előírt, azonban szükség (baleset) esetén használatuk kötelező, ami, ha a felszerelés hiányában nem történik meg, szankcionálható. Nem meglepő, ha ez ellentmondásosnak tűnik, de lássuk a konkrét jogszabályi passzusokat! 6/1990. (IV.12.) KöHém rendelet 106. §

(1)   A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

a)    oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:

aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db
ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db
ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
ad) fóliakesztyű: 1 pár
ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
af) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db
ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
ak) elsősegélynyújtás képekben: 1 db
al) tartalomjegyzék: 1 db

b)    személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db
bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db
bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db
bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db
be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db
bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
bg) fóliakesztyű: 1 pár
bh) háromszögletű kendő 2 db
bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db
bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db
bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
bq) elsősegélynyújtás képekben: 1 db
br) tartalomjegyzék: 1 db

c)     a nem kizárólag menetrendszerinti járatban közlekedő autóbusz, valamint egyéb olyan jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, továbbá a tűzoltó jármű esetében a b) pontban meghatározott mennyiség négyszerese.

Az ag), illetve bm) pontokban meghatározott polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával.

(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés – a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül – helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

(3)   Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

(4)   Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.

Példa a lejáratra "4"

Példa a lejáratra “1”

Példa a lejáratra "3"

Példa a lejáratra “2”

Példa a lejáratra "2"

Példa a lejáratra “3”

Példa a lejáratra "1"

Példa a lejáratra “4”

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 58. §

(5) Személysérülést okozó baleset és jármű kigyulladás esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz a járművön készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést, valamint a tűzoltó készülékkel ellátott jármű vezetője a tűzoltó készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani.

A fenti, egyértelműnek nem mondható szabályozások lényege: Minden járműn ott kell, hogy legyen az elsősegélynyújtó felszerelés, melynek hiányáért, vagy nem megfelelőségéért azonban a hatóság csak akkor alkalmazhat szankciót, ha ezen okok miatt alkalmazásukra nem kerülhetett sor éles helyzetben. Az elsősegélynyújtó felszerelés kivitele alapján a régóta bevett hagyomány szerint “A”, “B”, vagy “C” típusú lehet.

"B" típusú felszerelés

“B” típusú felszerelés

"C" típusú felszerelés

“C” típusú felszerelés

Nos, már ez sem igaz. A KöHÉM rendelet már csak a felszerelés előírt tartalmát határozza meg a fentiek szerint. Mindenkinek érdemes ezt ellenőriznie saját járművén a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében. Szintén érdemes egy pillantást vetni a felszerelésben lévő elemek felhasználhatósági időpontjaira és szükség esetén új felszerelést beszerezni. A veszélyes árukat szállító járműveken az elsősegélynyújtó felszerelés meglétét az illetékes hatóságok rendszeresen ellenőrzik és hiányát, vagy nem megfelelőségét alapesetben is szankcionálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.