Felelősség korlátozott mennyiségek (LQ) szállítása esetén

Az ADR 3.4 fejezete számos előírás betartása alól mentesíti a korlátozott mennyiségben csomagolt veszélyes áru – küldemények szállításában érintett vállalkozásokat.

A teljesség igénye nélkül nem előírt:

 • veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó kinevezése,
 • hatósági bizonyítvány megszerzése a járművezető részére,
 • ADR szerinti fuvarokmány biztosítása,
 • különféle felszerelési tárgyak biztosítása a szállítójárműn,
 • a szállítójármű megjelölése narancssárga táblával,
 • a küldeménydarabok megjelölése veszélyességi bárcákkal stb.

A mentesség tudatában számos fuvarozó könyveli el az ilyen szállításokat, mint melyekre nem terjednek ki az ADR előírásai, azonban ez távolról sem igaz. A korlátozott mennyiségben csomagolt veszélyes áruk szállításával kapcsolatban több olyan szabálytalanság elkövethető, melyek ára adott esetben milliós nagyságrendű bírság is lehet.

A korlátozott mennyiségben történő csomagolási módszer alkalmazásának elve, hogy egy-egy, úgynevezett belső csomagolóeszközbe viszonylag kis mennyiségű veszélyes áru van helyezve, melyekből összesen annyit lehet egy közös, külső csomagolóeszközben - például papírládában - elhelyezni, hogy az így kapott kombinált csomagolás (küldeménydarab) bruttó össztömege ne haladja meg a 30 kg-ot.

Korlátozott mennyiségben (LQ) csomagolt veszélyes áru kombinált csomagolásban

Korlátozott mennyiségben (LQ) csomagolt veszélyes áru kombinált csomagolásbanAz így kapott küldeménydarab viszonylagos merevsége, illetve a belső csomagolóeszközökben egyenként lévő kis (korlátozott) árumennyiségek együttesen jelentősen csökkentik a szállítás során jelentkező, az anyag veszélyességéből fakadó kockázatot. Ennek eredménye, hogy több szigorú ADR-rendelkezés betartása indokolatlanná válik, ezek alól az ilyen áruk szállítása mentesül.

A mentesség ellenére fennmaradó kötelezettségekkel tehát minden vállalkozásnak számolnia kell, amennyiben a veszélyes árukkal kapcsolatban csomagolási, feladói, be-, kirakói, szállítói, vagy címzetti tevékenységet végeznek. Ilyen feladatok például:

 • ADR szerinti képzés elvégzése biztonsági tanácsadó bevonásával,
 • a szállítással kapcsolatos valamennyi résztevékenység lefedése a hatályos veszélyes áru – előírásokat tartalmazó, részletes munkaköri dokumentációval,
 • az ADR-ben előírt csomagolási szabályok betartása (csomagolt anyagmennyiségek kontrollja, alkalmas csomagolóeszközök kiválasztása, csomagoláson belüli biztonsági elemek alkalmazása stb.)
 • a korlátozott mennyiségekre előírt csomagolási jelölések biztosítása,
 • a fuvarozást végző vállalkozás előírásszerű tartalmú, előzetes írásbeli értesítése stb.

Szintén lényeges, bár nem közismert szabály, hogy a szállítást végző jármű, vagy járműszerelvény a mentesség ellenére bizonyos esetekben nagyméretű, a korlátozott mennyiségben csomagolt áruk szállítására utaló táblákkal jelölendő, melynek elmulasztása a fentiekhez hasonlóan magas összegű közigazgatási bírság kiszabását vonja maga után.

Jelölés közúti szállításhoz

Jelölés közúti szállításhoz

A járműjelölési kötelem 8 t-nál több mentesített szállítmány és 12 t-nál nagyobb megengedett legnagyobb járműössztömeg esetén jelentkezik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.