Kamionstop júliusban és augusztusban

Idén július 1-én is kezdetét vette Magyarországon a kamionstop nyári rendje, mely júliusban és augusztusban tart. Ez annyit tesz, hogy a 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveknek és járműszerelvényeknek júliusban és augusztusban szombatonként már 15:00 órakor meg kell állniuk.

Nehéz tehergépjárművekkel tehát most júliusban hazánk útjain közlekedni tilos:

  • 2014. július 5. (szombat) 15:00 órától július 6. (vasárnap) 22:00 óráig
  • 2014. július 12. (szombat) 15:00 órától július 13. (vasárnap) 22:00 óráig
  • 2014. július 19. (szombat) 15:00 órától július 20. (vasárnap) 22:00 óráig
  • 2014. július 26. (szombat) 15:00 órától július 27. (vasárnap) 22:00 óráig

MIKOR LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIG?

A külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig, vagy az első lerakóhelyig közlekedhetnek júliusban és augusztusban kamionstop ideje alatt is, de a hétvégi , vagy ünnepnapi korlátozás idején nem vehetik igénybe a 190/2008. (VII.29.) kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt utakat:

a) M7-es autópálya teljes hosszában, b) 2-es főút Budapesttől Parassapusztáig, c) 2/A autóút teljes hosszában, d) 6-os főút Dunaújváros és Budapest között, e) 7-es főút, f) 10-es főút Dorog és Budapest között, g) 11-es főút Esztergom és Budapest között, h) 12-es főút teljes hosszában, i) 1201-es út teljes hosszában, j) 51-es főút az 510-es főúttal alkotott csomópontja és Dömsöd között, k) 71-es. főút teljes hosszában, l) 76-os főút a 71-es és 7-es főutakkal alkotott csomópontok között és Zalaapáti és a 71-es főút között, m) 55-ös főút Alsónyék és Baja között, n) 82-es főút a 8-as főúttól Veszprémvarsányig, o) 84-es főút Sümegtől a 71-es főútig, p) 33-as főút Dormándtól Debrecenig, q) 86-os főút Jánossomorja és Nemesbőd között, Körmend és Zalabaksa között, r) 37-es főút Miskolc és Sátoraljaújhely között, s) 38-as főút 37-es főúttal alkotott csomópontja és Rakamaz között

KIVÉTELEK AZ ORSZÁGBAN

A közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008. (VII.29.) Kormány rendelet rögzíti, melyet mindig megtalál itt.

A kivételek nagy vonalakban a megszokottak: élő állat, friss tej, tejtermék, friss és fagyasztott hús, hústermék, friss pékáru, gyorsan romló élelmiszer, tojás, friss zöldségáru, valamint az ilyen rakományokért üresen közlekedő tehergépkocsik stb. az ország egész területén közlekedhetnek kamionstop alatt.

Más, kivételes fuvarfeladatokat végző járművek (mint pl. a lakossági költöztetés, postai levél- és csomagszállítás, kulturális és sportrendezvények kiszolgálása stb.) júliusban és augusztusban szintén mentesülnek ugyan a kamionstop alól, de csak akkor, ha nem veszik igénybe a Rendelet 3. mellékletében meghatározott útvonalakat (lásd a fenti felsorolást!)

A HŐSÉGRIADÓRÓL

A fuvarszervezőknek és a tehergépjárművek vezetőinek fontos tudnivaló, hogy Magyarországon a hőségriadó önmagában még nem jelenti automatikusan a kamionstop feloldását, mivel a közlekedési korlátozás feloldásáról csak a szakminiszter dönthet. Ha ez megtörténik, a miniszternek tájékoztatnia kell az elektronikus médiumokat. Ha tehát a kamionstopot a nyár bármely hétvégéjén hőségriasztás miatt feloldják, azt általában a Kossuth Rádió óránkénti híradásaiból, vagy bármely más, nagyobb hírcsatorna révén azonnal meg lehet tudni.

Forrás: BTE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.