Kézilámpa az ADR-es járműn

A veszélyes áruk szállításának közúti hatósági ellenőrzése során többször felmerül annak kérdése, hogy a járműfelszerelés részeként milyen kivitelű kézilámpa megléte előírt a szállítóegységeken. Műanyag, vagy gumi borítású? Fém házú? És hány darab?

01

Kézilámpa

A választ az ADR az alábbiak szerint adja meg:

Az ADR 5.4.3 szakasza szerinti írásbeli utasítás előírja a „hordozható világítókészülék” meglétét a járműn a személyzet valamennyi tagja részére. Ennek megfelelően 1-1 db működőképes kézilámpa megléte előírt a fedélzeten a személyzet valamennyi tagja számára.

A lámpa „hordozható” kivitele azt jelenti, hogy annak áramellátása ne függjön a járműtől, azaz elemmel működjön (és ne például szivargyújtóról.)

A kézilámpán semmilyen külső, szikrát okozó fém felület  nem lehet (ADR 8.3.4 szakasz), tehát például acél kulcskarika, vagy zsebcsíptető klipsz sem.

Acél kulcskarika a lámpán

Acél kulcskarika a lámpán

Ehhez képest szigorítást jelent, ha a 60°C alatti lobbanáspontú folyadékokat, illetve az ADR 2 áruosztályába tartozó gyúlékony anyagokat, tárgyakat fedett jármű rakterében szállítják. Ilyenkor a raktérben használt kézilámpára nézve kifejezetten előírt, hogy az robbanásbiztos kivitelű legyen – az ADR 8.5 fejezet „S2 1)” előírása szerint.  Az ilyen kézilámpán az „Ex”, vagy „Eex” jelölést kell keresni.

"Eex" jelölés a lámpán

“Ex” jelölés a lámpán

Fontos tudni, hogy önmagában attól, mert gyúlékony veszélyes árut szállítunk, nem előírt a lámpa robbanásbiztos kivitele. Ez csak akkor kötelező, ha a fentiek szerinti, gyúlékony áru szállítása fedett jármű rakterében történik. Fedett jármű az ADR 1.2.1 szakasz meghatározása alapján az olyan jármű, amelynek karosszériája lezárható szekrényből áll.

Fedett jármű

Fedett jármű

A ponyvás jármű nem minősül fedettnek.

A kézilámpa robbanásbiztos kivitele előírt akkor is, ha a gyúlékony veszélyes árut zárt konténerben szállítják.

Zárt konténer

Zárt konténer

De mi a helyzet az ADR mentességeivel történő szállítások esetén?

Az 1.1.3.6 bekezdése szerinti mentesség esetén:

A szállításhoz nem előírt kézilámpa megléte. Azonban, ha van a járműn kézilámpa, annak mindenképpen meg kell felelnie valamennyi fenti kiviteli előírásnak.

Korlátozott mennyiségben csomagot veszélyes áruk szállítása:

Kézilámpa megléte ilyenkor nem előírt. A járműn ennek ellenére megtalálható kézilámpa kivitelét ADR – előírás nem szabályozza.

Ha tetszett a cikk, írjon véleményt!

2 comments for “Kézilámpa az ADR-es járműn

 1. Dukai Zsolt
  2014-11-07 at 12:35

  Tisztelt Szerző!

  Az ADR 1.1.3.6 fejezete alá tartozó szállítás esetén előírja a 8.3.4. fejezet betartását, ami a Hordozható világítókészülék meglétét előírja.

  • Bertli David
   2014-11-09 at 00:24

   Tisztelt Dukai Zsolt,
   A veszélyes árukat szállító járműveken tartandó kézilámpák meglétét általánosan az ADR 8.1.5.2 bekezdése írja elő. Az 1.1.3.6.2 pont alapján ezen bekezdés alkalmazása nem előírt, tehát az 1.1.3.6 bekezdés szerinti szállítások esetén a kézilámpa biztosítása alapvetően nem előírt.
   (A 8.3.4 szakasz nem a kézilámpa meglétét írja elő, hanem annak kivitelére tesz előírást azokban az esetekben, amikor a lámpa megléte előírt.)
   Fontos azonban ismerni a 8.5 fejezet S2 1) előírását is.
   Ennek értelmében a “legfeljebb 60 °C lobbanáspontú folyadékokat, ill. a 2 osztály gyúlékony anyagait, vagy tárgyait szállító fedett jármű rakterébe csak olyan hordozható világítókészülékkel szabad belépni, amely úgy van kialakítva, hogy a jármű belsejébe esetleg behatolt gyúlékony gőzöket és gázokat nem tudja meggyújtani.”
   Az előírás alapján a mentesség nélkül végzett szállítások során robbanásbiztos kivitelű kézilámpának kell rendelkezésre állnia a járműn a személyzet valamennyi tagja részére. Az 1.1.3.6 bekezdés szerinti, mentesített szállítások esetén pedig nem előírt a kézilámpa megléte, de, ha ilyen mégis van a járműn, az csak robbanásbiztos kivitelű lehet.
   Üdvözlettel,
   Bertli Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.