Letölthető írásbeli utasítások veszélyes áruk közúti szállításához

A veszélyes áruk közúti szállítása során jelentkező balesetek, vészhelyzetek, rendkívüli események kezelése még a kárelhárító hatóságok (pl. Katasztrófavédelem) kiérkezése előtt a járműszemélyzet részéről azonnali beavatkozást kíván meg.

A beavatkozás mikéntjét egyrészt veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadónak kell rendszeresen oktatni a járműszemélyzet részére, másrészt azonban a személyzet által egyébként elsajátított ismeretek szakszerű alkalmazását a vészhelyzet által előidézett stressz, a kihagyó memória gátolhatják, vagy megakadályozhatják. Az eredmény akár emberek sérüléséhez, egészségkárosodásához, anyagi kárhoz, vagy környezetszennyezéshez vezethet – gondoljunk csak a közelben lévő járókelők mérgezésére, rakománytüzek keletkezésére, csatornarendszerbe, élővizekbe jutó veszélyes anyagokra stb.

Az írásbeli utasítás ilyen események kezelésére szolgáló, jelenleg négy oldalas dokumentáció, melyben bemutatásra kerülnek a rendkívüli események során a járműszemélyzet által végrehajtandó tevékenységek (megállás, jármű áramtalanítása, beavatkozó hatóság értesítése, tűzoltás, a közlekedők figyelmeztetése, fedezékbe húzódás stb.) Megtalálhatók benne a szállított áruk veszélyeinek felsorolása, gyors információ a veszélyekből fakadó fenyegetés elleni védelemhez, továbbá az adott veszélyes anyagokhoz előírt járműfelszerelések listája.

Az írásbeli utasítást a szállító vállalkozásnak kell rendelkezésre bocsátania és biztosítania, hogy az okmány valamennyi olyan nyelven rendelkezésre álljon a járműn, melyet a járműszemélyzet valamennyi tagja olvasni és megérteni képes. Utóbbi előírás értelmében, ha egy járműn a sofőr magyar, míg a kísérő például csak román nyelven ért, az írásbeli utasításnak magyar és román nyelven is rendelkezésre kell állnia.

A régi ADR-ek előírása, mely szerint az okmánynak a kiindulási, a tranzit- és célországok nyelvein egyaránt rendelkezésre kell állniuk, már nem érvényes.

További tudnivalók az írásbeli utasítással kapcsolatban:

  • Az okmánynak még a szállítás megkezdése előtt rendelkezésre kell állnia a járműn. Felelős hozzáállású berakók a veszélyes árut mindaddig be sem rakják / töltik a járműbe, míg az okmány nem biztosított.
  • Az írásbeli utasítást a szállítás egésze során könnyen elérhető helyen kell tartani a vezetőfülkében annak érdekében, hogy rendkívüli esemény / vészhelyzet esetén azonnal hozzáférhető legyen.
  • A veszélyes áruval történő elindulást megelőzően a járműszemélyzetnek tájékozódnia kell az általa szállítandó veszélyes áruról és ennek megfelelően tudatosítania kell magában az írásbeli utasítás adott árura vonatkozó előírásait.
  • Az okmánynak tartalom, formátum tekintetében teljesen meg kell felelnie az ADR 5.4.3 szakaszában szereplő mintának. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy színes formátumúnak kell lennie és semmilyen egyéb bejegyzést (például cégbélyegző, céges telefonszámok) nem lehet azon feltüntetni. Ezeket az egyéb adatokat az írásbeli utasításhoz lehet csatolni, külön lapon.

A hatályos, 2015-ös ADR szerinti írásbeli utasításokat a kívánt nyelveken itt lehet letölteni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.