MoLaRi – Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer

A veszélyes anyagok ipari felhasználása súlyos ipari balesetek kialakulásának kockázatát hordozza magában. A kockázat csökkentése érdekében a múltban az EU szabályainak való megfelelés érdekében  bevezetésre került a hatályos katasztrófavédelmi törvény, mely szabályozza a katasztrófavédelmi hatóság feladatát a súlyos balesetek elleni védekezés kapcsán.
Ennek megfelelően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezdeményezte egy olyan integrált rendszer (meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztási rendszer – MoLaRi) kiépítését, amely megfelel a kor társadalmi és technikai elvárásainak.
Fotó: Dudás Tamás tű. zászlós, FKI Videócsoport

Fotó: Dudás Tamás tű. zászlós, FKI Videócsoport

A MoLaRi legfontosabb feladata az alsó és felső küszöbértékű veszélyes üzemek által érintett települések lakosságának súlyos ipari baleset esetén történő azonnali riasztása és tájékoztatása, ez által a lakosság védelmének növelése.
A rendszer három fő részből áll:
  1. Vegyi monitoring és meteorológiai mérési pontok rendszere (meteorológiai állomások, gázérzékelők)
  2. Kommunikációs és informatikai-adatátviteli rendszer
  3. Lakossági riasztó és tájékoztató rendszer

A monitoring rendszer a veszélyes ipari üzem területén, a veszélyeztetett irányokban és a veszélyeztetett települések határában kerül telepítésre. A mérőszondák által mért adatok a veszélyes ipari üzemben elhelyezett gyűjtőközpontokban (helyi központ) kerülnek gyűjtésre. Az adatokat az országos központban dolgozzák fel, az információkat innen továbbítják az érintett megyei, vagy a fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére. A veszélyes koncentráció elérését követően – a veszélyes ipari üzemmel történt egyeztetés után – történik a lakosság riasztása.

Fotó: Dudás Tamás tű. zászlós, FKI Videócsoport

Fotó: Dudás Tamás tű. zászlós, FKI Videócsoport

Több megyében működik már a MoLaRi rendszer, ahol élő hang mondja be, hogy milyen esemény történt és ezzel kapcsolatban a lakosságnak mi a teendője. (Ahol még nem kiépített a rendszer, ott a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzat autói járják a környéket és hangosbeszélőn tájékoztatják az embereket. Kedvező esetben csak annyit kérnek, hogy mindenki hagyja el az utcákat, menjenek be a házba, zárjanak be ajtót, ablakot, amíg a gázfelhő elvonul. Súlyosabb ipari baleset esetén megkezdődik a lakosság kitelepítése.)

A MoLaRi rendszer kiépítése még 2006-ban vette kezdetét és jelenleg is zajlik.

A kiépített és üzembe helyezett rendszerek részét képező szirénák (végpontok) működőképességét  havonta, kb. 10 perces időtartamú hangos próbákkal ellenőrzik, melyekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

A próbák két típusa:

CSÖKKENTETT ÜZEMŰ (MORGATÓ) PRÓBA

Az alábbi szöveg hangzik el:

„Figyelem,  ez próba! Figyelem ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!”

A szöveges rész elhangzása után azonnal következik egy rövid ideig (6 másodpercig) tartó, mély tónusú felfutó hangjelzés, majd a jel lefutása következik.

Ezt követően az alábbi szöveg hangzik el:

„A próbának vége! A próbának vége!”

HANGOS ÜZEMŰ (TELJES KÖRŰ) PRÓBA

Az alábbi szöveg hangzik el:

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják!”

A szöveges rész elhangzása után azonnal következik a katasztrófariadó jelzés kiadása, azaz két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

Ezt követően az alábbi szöveg hangzik el:

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzést hallják!”

Ezután újra hangjelzés következik („veszély elmúlt” jelzés), ami egy kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

A szirénajelzés elhangzása után azonnal következik a szöveges rész:

„A próbának vége!  A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”


Valós veszélyhelyzet (riasztás) esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!


Valós veszélyhelyzet (riasztás) esetén a sziréna megszólalását követően be kell tartani a közölt magatartási normákat, valamint figyelemmel kell kísérni a katasztrófavédelem médiumokban közzétett közleményeit.

Szeptember elsejétől a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek környezetében lévő MoLaRi rendszer budapesti, Komárom-Esztergom, Heves, valamint Zala megyei végpontokkal bővül. Az illetékes Hatóság sajtótájékoztatóját itt érheti el.

Forrás: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.