Őszi-téli átállás

ORFK:

Ősszel és télen a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A járművezetőknek időszerű a téli hónapokra történő felkészülés.

Az őszi és téli évszakokban a közlekedési balesetek gyakori oka, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A hideg idő beköszöntével a csapadéktól csúszós utak, a gyakorta előforduló eső, köd, fagy és az ezzel együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg.

A közlekedők feladata, hogy járműveiket idejében felkészítsék az őszi-téli közlekedésre, ügyeljenek saját látásuk és gépjárművük jól láthatóságának feltételeire.

Az őszi-téli átállás előkészületeinél fontos a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer és az ablaktörlők ellenőrzése; a jégkaparó, a jégoldó spray és a fagyálló ablakmosó folyadék biztosítása.

Külföldi utazás előtt tájékozódjanak az átutazó országok és a célország időjárási viszonyairól, illetve arról, hogy azok vezettek-e be bármilyen korlátozás, vagy előírást (pl.: téli gumi, vagy hólánc kötelező használata).

Kérjük, hogy a fentieken túl kiemelt figyelmet fordítsanak

  • a gyalogosan és kerékpárral közlekedőkre,
  • a csúszós úton megnövekedett féktávolságra,
  • hosszabb utazás esetén takarók, melegebb ruhadarabok, vontatókötél, fagymentesítő zárolajozó, elegendő mennyiségű élelmiszer és ital meglétére,
  • a várható út- és időjárási viszonyokról történő tájékozódásra,
  • gyalogos, vagy kerékpáros közlekedés esetén a megfelelő fényvisszaverő felszerelés, ruházat meglétére, amelynek biztosítása javasolt a gépjárműben elhelyezve is a vezető és utasai számára.

Ismételten felhívjuk a közlekedők figyelmét az ORFK – Országos Baleset megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) által 2015. október 1-től 2015. december 10-ig meghirdetett „Látni és látszani” elnevezésű kampányára, amelynek keretében a gépjárművezetők ellenőriztethetik látásukat és átvizsgáltathatják gépkocsijukat, mindezt térítésmentesen. A kampányba szakszervizek és optikusok lettek bevonva az ország különböző részein. Bővebb információ a www.latnieslatszani.hu weboldalon található. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy aki eddig nem élt a felajánlott térítésmentes szolgáltatásokkal, vegye igénybe szakember segítségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.