Változások a biztonsági tanácsadói éves jelentésben!

Azon vállalkozások, melyek veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó kijelölésére kötelezettek, 2003. óta kötelesek tanácsadójukkal ún. éves jelentést készíttetni. (A tanácsadó kijelölési kötelezettségére nézve itt és itt talál információt.)
A jelentés a vállalkozás veszélyes áruk, veszélyes hulladékok szállításával összefüggő tevékenységét összegzi éves szinten. Egyrészt a szállítási tevékenységgel kapcsolatos alapadatok kerülnek benne rögzítésre, másrészt általában tartalmazza az adott év során elvégzett tanácsadói tevékenység kivonatát is, továbbá a tapasztalatokból fakadó tanácsadói javaslatokat is az elkövetkezendőkre nézve.
Az éves jelentést az ADR 1.8.3.3 bekezdése alapján a tanácsadó készíti el és őrzi azt öt évig. Ezen időszakon belül a hatóság jogosult a jelentés meglétét ellenőrizni.
A dokumentum tartalmára nézve eddig jogszabály nem rendelkezett, ez azonban a 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet 2014. július 1-i hatályba lépésével megváltozik. A rendeletben szabályozásra kerülnek az éves jelentés minimális tartalmi elemei, melyek az alábbiak:
1. A tárgyév
2. A vállalkozás és a biztonsági tanácsadó adatai
a) A vállalkozás neve / címe / vezetőjének neve
b) A tanácsadó neve / telefonszáma / e-mail címe / bizonyítványának száma, hatálya, érvényessége / a névjegyzékbe vétel száma / kijelölésének időpontja, ha a tanácsadó a vállalkozásnak munkavállalója vagy külső személy / tevékenység megkezdésének időpontja, ha a tanácsadó a vállalkozás vezető tisztségviselője.
3. A vállalkozás veszélyes áru szállítással kapcsolatos adatai
a) A vállalkozás tevékenységi köre: (feladó, szállító, fuvarozó, csomagoló, töltő, berakó, kirakó).
b) Szállítás és fuvarozás esetében a tevékenységi körbe tartozó közlekedési alágazat: (közút, vasút, belvíz).
c) A veszélyes áru szállítással kapcsolatos tevékenységi körbe tartozó veszélyes áru mennyisége (M) osztályonként (szállítás és fuvarozás esetében szállítási módonként és közlekedési alágazatonként külön táblázat készítendő)

* a megfelelő rovatba x-jelet kell tenni, vagy a konkrét mennyiség is beírható.

4. A veszélyes áruk szállításához alkalmazott, az ADR, a RID, az ADN szerint jóváhagyásra kötelezett járművek azonosító adatai, a tartány vizsgálatok lejárata (ha a vállalkozás erre vonatkozó nyilvántartása ellenőrzés céljából hozzáférhető, akkora jelentésben elegendő utalni a nyilvántartásra).
5. A veszélyes áru szállításához kapcsolódó engedélyek, közbiztonsági tervre, egyéb belső szabályzókra történő utalás.


A fentieken kívül szintén új szabályozás, hogy az éves jelentést legkésőbb a tárgyévet követő év május 31-ig el kell készíteni.

Ha a tárgyban kérdése, észrevétele van, kérjük, keressen fel bennünket elérhetőségeinken.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.