Veszélyes áru szállítása 1000 kg / l alatt

A mindennapok során számos, egyébként nem áruszállítási profilú cég számára válik szükségessé az ADR jogszabály szerint veszélyesnek minősülő anyagok eljuttatása különböző rendeltetési helyekre. Ilyen például a mezőgazdasági vállalkozás, amely a szántóföldön dolgozó munkagéphez üzemanyagot, vagy éppen kártevők elleni védelem okán növényvédő szert kíván kijuttatni.

IBC-s üzemanyag-kimérő

IBC-s üzemanyag-kimérő

De ugyanez a helyzet, amikor karbantartási munkálatokhoz különféle gázokat (acetilén, dissous stb.), vagy fűtési, technológiai okból propán-bután gázpalackokat vásárolnak és szállítanak be telephelyükre.

Pébé-gázpalackok

Pébé-gázpalackok

A példákat lehetne még sorolni, azonban az ilyen esetek közös jellemzője, hogy az érintettek a szállított anyag mennyiségét 1000 kilogramm, vagy liter alatt tartják annak érdekében, hogy a szigorú veszélyes áru betartása rájuk nézve ne legyen kötelező.

Azonban a dolog nem ennyire egyszerű.

A járműn (pontosabban: szállítóegységen) lévő veszélyes áruk összmennyisége alapján valóban nyílik lehetőség mentesség alkalmazására, mégpedig az ADR 1.1.3.6 bekezdésében leírtak szerint. Azonban a mentesség azonban egyrészt korántsem teljes körű, másrészt a mentességet jelentő mennyiség az egyes anyagfajták esetében gyakran jelentősen kevesebb 1000 kilogrammnál, vagy liternél. A mentesség megfelelő alkalmazásához ezen kívül precíz jogszabályi ismeretek is szükségesek.

Fuvarokmány

Az ADR 1.1.3.6 bekezdése szerinti szállításokhoz előírt tartalmú fuvarokmány(oka)t kell készíteni, melyért a felelősséget alapvetően a veszélyes árut szállításra feladó vállalkozás viseli. Az okmányokban több ADR szerinti áruadatot is meg kell adni, ráadásul az előírt formátumban és sorrendben. Ilyen adatok például az áru UN száma, helyes szállítási megnevezése, előírt veszélyességi bárcájának (vagy bárcáinak) száma, csomagolási csoportja stb. De külön bejegyzés tétele is előírt, amennyiben a szállított anyag környezetre veszélyesnek minősül. Szintén speciális okmánybejegyzés szükséges az üres, de ki nem tisztított csomagolóeszközök esetében is. Ezen kívül a szállítóegységen lévő árumennyiséget speciális szabályok szerint kell számítani, illetve feltüntetni.

Példa az előírt adatok egyikére:

„UN 3082 környezetre veszélyes folyékony anyag, m.n.n. (hexilszalicilátot tartalmaz), 9, III, környezetre veszélyes”

A fuvarokmányokra ráadásul megőrzési kötelezettség is vonatkozik, tehát az okmányokat az ellenőrző hatóság részére visszamenőleg is be kell tudni mutatni.

A nem megfelelő adatokkal elkészített fuvarokmány legenyhébb esetben is 100 000 Ft-os közigazgatási bírságot eredményez, míg egyéb hiányosságokkal társulva ez akár 800 000 Ft-ra is növekedhet.

A mezőgazdasági vontatóval, vagy lassú járművel, illetve ezekhez kapcsolt pótkocsikkal végzett veszélyes áru – szállítások fuvarokmányaira külön előírás vonatkozik.

Küldeménydarabok

Nem árt tisztában lenni a mentességgel szállított áruk csomagolóeszközeire (küldeménydarabjaira) vonatkozó kötelezettségekkel sem.

Általános előírás, hogy az áruk szállítására csak ADR szerint minősített csomagolóeszköz használható, melyen az előírt helyen megtalálható a minősítésre utaló gyártói jelölés.

Minősítő jelölés

Minősítő jelölés

A küldeménydarabokon szintén szabályok mentén elhelyezendők a bennük lévő áruk veszélyességi bárcái, UN számai, szükség esetén a környezetre veszélyes anyagok jelölése, illetve bizonyos esetekben egyéb jelölések is.

További fontos tudnivaló, hogy a műanyagból készült küldeménydarabok veszélyes áruk szállítására való felhasználhatósága időtartamhoz kötött a gyártási, vagy felülvizsgálati időpontjuk függvényében (pl. 5, vagy 2,5 év).

A küldeménydarabokkal kapcsolatos szabálytalanságok nyomán kiszabható bírság összege 100 000 Ft-tól akár 800 000 Ft-ig terjedhet.

Egyéb előírások

A mentességi szállításokra a fentieken kívül még számos előírás vonatkozik, melyek felsorolására jelen posztban nincs lehetőség. Azonban mindig érdemes rá figyelmet fordítani, hogy az ADR  előírásokat tesz a rakományrögzítés kivitelére, az áruk ki-, berakás és szállítás során történő kezelésére, a szállítójárművek esetenkénti megjelölésére (gázpalackok esetében általánosan), az áruk feladásában, csomagolásában, be- és kirakásában, szállításában és címzetti átvételében érintettek képzésére, a küldeménydarabok és a szállítójármű épségére, tisztaságára, illetve a szállításokhoz használt járművek felszerelésére.

Az alkalmazandó előírások a szállított anyagoktól, a szállítójárművektől függően meglehetős változatosságot mutatnak. Mivel azonban látható, hogy az ADR 1.1.3.6 bekezdése szerint végzett, „mentességet élvező” szállítások korántsem mentesülnek valamennyi veszélyes áru – előírás alól, illetve mert az egyes hatósági ellenőrzések során, egyazon eljáráson belül kiszabható bírság legnagyobb mértéke 2 200 000 Ft, mindig javasolt az előírásokat tartalmazó belső szabályozó dokumentáció kialakítása. Az írott szabályozás mellett nagy jelentőséggel bír (egyben előírt) a szállítási szabályok hatékony oktatása az ADR 1.3 fejezetében előírt munkaköri képzések keretein belül.

1 comment for “Veszélyes áru szállítása 1000 kg / l alatt

  1. Kovács Gyula
    2018-02-12 at 10:13

    A jogszabályok és előírások között nehezen igazodom el sajnos. Konkrét kérdésem a következő lenne: kiskertekben dolgozó, permetezésről van szó, max 600 liter bekevert permetlé ill. kb. összesen 3 liter folyékony gombaölő, és gyomirtó eredeti kiszerelésben (1 literes) ( II. III kategóriás) szállítása igényel-e ADR-t. Egyidejüleg még 15-20 kg műtrágya (gran.) szállítása előfordul.

    Nagyon köszönöm szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.