Közbiztonsági terv

A veszélyes áruk szállítása során megjelenő közbiztonsági kérdéseket az ADR is kezeli. Ennek kapcsán a jogszabályban megjelent a nagy közbiztonsági kockázattal járó veszélyes áruk fogalma.

Az ADR fogalommeghatározása szerint a nagy közbiztonsági kockázattal járó veszélyes áruk azon veszélyes áruk, melyek alkalmasak terrorista cselekmények végrehajtására, és amelyekkel való visszaélés súlyos következményekkel járhat (például tömeges balesetet, vagy tömegpusztítást idézhetnek elő), vagy – különösen a radioaktív anyagok estében – súlyos társadalmi, gazdasági zavart okozhatnak.

Az ADR 1.10.3.1.2 táblázata meghatározza az érintett veszélyes áruk körét:

Nagy közbiztonsági kockázattal járó áruk

1.10.3.1.2 – Nagy közbiztonsági kockázattal járó áruk

Megjegyzés:

a) Közbiztonsági tervet nem kell készíteni.

b) Közbiztonsági tervet nem kell készíteni.

c) Az oszlopban megadott értékeket csak akkor kell alkalmazni, ha az ADR 3.2 fejezet „A” táblázat (10), vagy (12) oszlopa szerint a tartányban való szállítás megengedett.

d) Az oszlopban megadott értékeket csak akkor kell alkalmazni, ha a 3.2 fejezet „A” táblázat (10), vagy (17) oszlopa szerint az ömlesztett szállítás megengedett.

A nagy közbiztonsági kockázattal járó veszélyes áruk szállításában részt vevő vállalkozásoknak közbiztonsági tervet kell készíteni és az abban foglaltakat alkalmazniuk kell.

A vállalkozásoknál megjelenő veszélyes áruk közbiztonságra jelentett kockázatának felismerése alapvetően biztonsági tanácsadói feladat. Igénye esetén a vállalkozása részére előírt közbiztonsági tervet elkészítjük.

Kérjük, hogy amennyiben a témában kérdése merül fel, keressen minket elérhetőségeink valamelyikén.