Cégeket érintő ADR-tanácsadói változások mától

Ahogyan arról korábban tájékoztatást adtunk, 2014. július 1-én hatályba lépett a veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadóról szóló 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet, mely több ponton is teendőket rótt a tanácsadót kinevezni köteles vállalkozásokra.

Pébé-Coop Kft.

A rendelet értelmében ma lejár a tanácsadó újbóli bejelentésének határideje azon vállalkozások számára, melyek bár már korábban már elvégezték a tanácsadó bejelentését a Nemzeti Közlekedési Hatóság felé, azonban ezt nem a rendelet 3. §-a alapján (tehát valószínűleg 2014. június 30. előtt) tették.

Ezen kívül mától számon kérhető a rendelet két további előírása is:

3. § (3) A vállalkozás a kijelölt tanácsadója személyéről, annak megváltozásáról köteles

a) minden érintett munkavállalóját dokumentált módon értesíteni, valamint

b) a veszélyes áru szállításához kapcsolódó tevékenységével érintett üzleti partnereit az általa megválasztott módon (például a honlapján való közzététellel) tájékoztatni.

A számon kérhetőség alapja:

14. § (1) Az a vállalkozás, amelynek a tanácsadóját nem a 3. § előírásainak megfelelően jelölték ki, e rendelet hatálybalépését követő három hónapon belül köteles tanácsadóját e rendelet előírásai szerint kijelölni.

Függetlenül attól, hogy a rendelet nem tartalmaz részleteket azt illetően, hogy a vállalkozás hogyan igazolhatja az értesítések megtételét, a hatósági ellenőrzési gyakorlat ismeretében minden vállalkozás számára erősen javasolt az értesítés utólag is biztonságosan igazolható módját választani és az értesítést (vagy annak másolatát) eltárolni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.