Veszélyes áru – szállítás: Megduplázott bírság

A veszélyes anyagok szállítását végző cégeknek régóta érdemes odafigyelniük saját tevékenységükre. Egyrészt azért, mert nap, mint nap olyan anyagokkal dolgoznak, melyek kiemelt kockázatot képviselnek, magukban hordozva az anyagi kár, a környezet károsításának, emberek sérülésének, vagy akár halálának lehetőségét. Másrészt pedig a kétezres évek óta komoly szempontként jelennek meg a szabálytalanságok nyomán kiszabott hatósági bírságok.

A kétezres évek közepe felé nem egy esetben fordult elő, hogy egy-egy “tudatlan”, vagy tudatos, ám felelőtlen vállalkozás felszínes tevékenységét másfél – kétmillió forint bírsággal honorálták az érintett hatóságok. Az alábbi, az özönvízből ránk maradt tartállyal történt gázolajszállítás (és az ezzel párosuló üzemeltetői hanyagság) nyomán például 3 700 000 Ft összegű rekordbírságot szabott ki a katasztrófavédelmi hatóság:

a

Bizonyos, szélsőséges esetekben a bírság magas összegét akár jogosnak is lehetett tekinteni, ám ezzel aligha vigasztalódhattak azok a cégek, melyeknek a veszélyes áruk szállítása egyetlen, egyébként szűkös bevételi forrását jelentette és melyek az esetenként indokolatlanul “lelkes” hatósági munkatársak eljárása következtében igencsak nehéz helyzetbe kerültek, vagy egyenesen ellehetetlenültek.

2008 nyarán Bajnai Gordon kormánya a vállalkozások ösztönzése jegyében 1 000 000 Ft-ban maximálta az egyazon eljárásban kiróható veszélyes áru – bírság összegét. Ez az állapot 2014. július 18-ig tartott.

A Magyar Közlöny 98. számában megjelent 171/2014. (VII. 18.) Kormány rendelet 8. §-ával Magyarország kormánya 2 200 000 Ft-ra emelte fel az egyazon eljárásban kiszabható bírság plafonját.

Ezen belül az elmarasztalt jármű vezetőjének személy szerinti bírságplafonja 800 000 Ft-ra emelkedett, ami pedig természetesen összhangban áll a hazai munkabérekkel.

A fentiek szerinti bírságok összegeit és a bírságolással érintett felelősöket itt találja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.