Nem mozdul a balmazújvárosi hulladéklerakó ügye

Mint arról januárban a nol.hu hírt adott, Balmazújváros – Lászlóházán,  a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában becslések szerint körülbelül 2000 t különféle veszélyes hulladékot tároltak súlyosan szabálytalan körülmények között. A tárolt hulladékok között mérgező anyagok is megtalálhatók, például nikkel- és kadmiumtartalmú hulladékok, cianidok és triklór-etilén.

A felfedezést a Terepszemle Stúdió tette. Bejárásuk során feltárták, hogy a tároló állapota gyakorlatilag semmilyen, erre vonatkozó  jogszabálynak nem felel meg, például:

 • a hulladéktároló körbekerítése hiányos, az szabad bejárást enged embernek – például a közeli Balmazújvárosból csatangoló gyermekeknek –  és a vadállomány kóborló egyedeinek is,
 • a csapadékvíz – elvezető csatorna 8-10 éves fás szárú növényekkel van benőve, amiből arra lehet következtetni, hogy ott évek óta semmilyen karbantartás nem foly,.
 • a hulladékok gyűjtésére használt edények (hordók, konténerek) sérültek, korrodáltak, esetenként kilyukadtak, szétmállottak,
 • a gyűjtött veszélyes hulladékok akár egymással is, vagy – a meglévő csurgalékvíz-tárolóba borulva – a csapadékvízzel is keveredtek,
 • A helyszínen semmilyen információ nem található a tároló üzemeltetőjéről, vagy arról, hogy kit kell értesíteni baleset, vészhelyzet esetén.

Az első tapasztalatokból, a lerakó elhagyatott állapotából arra lehetett következtetni, hogy ott karbantartási tevékenység évek óta nem folyt.

A Terepszemle Stúdió bejelentést tett a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnél, melyben kérte, hogy:

 • azonnali hatállyal rendeljék el a telepen található környezetszennyező állapot megszüntetését,
 • derítsék fel, ki a terület tulajdonosa, és függesszék fel a területért felelős cég környezethasználati engedélyét az összes telephelyén, valamint a cég összes telepének átvizsgálását,
 • a területi közelség miatt végezzék el annak vizsgálatát is, hogy az illetékes Hortobágyi Nemzeti Park a telepet mint a természeti területekre, az élővilágra és az élővizekre potenciális veszélyforrást ellenőrizte-e,
 • a vizsgálat eredményéről egyesületüket tájékoztassák.

Az ügy akkor nagy visszhangot keltett, januárban Illés Zoltán akkori illetékes államtitkár el is látogatott a hulladéktárolóhoz és bejelentette, hogy a január 22-i kormányülésen előterjeszti az ügyet, ugyanis a tároló fölszámolása 350-360 millió forintba kerül és erre állami forrásokon kívül egyelőre nincs más fedezet. (Azt is elmondta: három-négymilliárd forintot kellene elkülöníteni a balmazújvárosihoz hasonló, mintegy háromszáz tároló fölszámolására.)

Azóta az ügyben a hatóságok, a szaktárca részéről érdemi lépés nem történt.

Márciusban a nol.hu megkérdezte a Földművelésügyi Minisztériumot, miért nem tárgyalta az ügyet a kormány, mire az a válasz született, hogy az előterjesztés elkészült, csak még nem került a kabinet elé. Ezt követően újra megkeresték a tárcát, mire az alábbi válasz érkezett: „az előterjesztés elkészült, amint a koncepció végleges lesz, a kormány elé kerül”.

Tehát január óta semmi.

A nol.hu a napokban megkereste a debreceni Terepszemle Stúdiót, melynek elnöke, Veres Hajnalka elmondta, hogy bejelentésük kapcsán történtek bejárások és Illés Zoltán akkori államtitkár utasította Kelemen Bélát, a debreceni Zöldhatóság vezetőjét, hogy adják át részükre az összes olyan irat másolatát, amely az időközben azonosított budapesti kft. kapcsán keletkezett.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség honlapján közreadott információ (pdf) szerint az 1980-as évek óta tudomásuk van a lerakóról, amelynek akkori üzemeltetője, a Hajdukomm Kft. már 2008 előtt kapott kötelezést a hulladékok elszállíttatására, amit nem tudott teljesíteni, ezért felszámolás alá került. A felszámolás során a Balmazújváros – Lászlóháza tároló telep és a Hajdukomm Kft. debreceni veszélyes hulladék égetője egyben került értékesítésre. Az új tulajdonos 2010-ben a Chase Coorporation Kft. lett. Az adás-vétel hatósági feltétele volt, hogy a veszélyes hulladékok elszállítására az új tulajdonos bankgaranciát ad, illetve a debreceni ingatlanra jelzálogjog kerül bejegyzésre és ezt követően a felügyelőség az új tulajdonost is kötelezte a hulladékok elszállítására.

A Chase Coorporation Kft. a veszélyes hulladékok elszállítására szerződést kötött egy hulladékkezelő szervezettel, majd a hulladékok kiszállítása megkezdődött és haladt 2012. májusáig, amikor is a szállítás leállt, mintegy 2000 t megmaradt veszélyes hulladék – mennyiségnél. Időközben a hulladékok elszállításával megbízott hulladékkezelő által üzemeltetett veszélyes hulladéklerakó telep bezárásra, míg a Chase Corporation Kft. felszámolás alá került. A felügyelőség ekkor lehívta a még fennálló, 25 millió Ft bankgaranciát, ami nem fedezte a hulladékok teljes körű ártalmatlanítását.

Az fennmaradt munkálatokat elvégző hulladékkezelő kiválasztását a felügyelőség közbeszerzési eljárásban rendezi, mely eljárás közlése szerint jelenleg is folyamatban van.

Ehhez képest azonban a Terepszemle Stúdió a kért iratokat még mindig nem kapta meg, mindössze azt a „kötelezést” küldték meg részükre, amelyben a telep körbekerítésére adtak utasítást. Veres Hajnalka szerint ez két dolgot jelenthet:

 • a hatóság vagy tovább szabotálja az ügyféli jogállásukat,
 • vagy január óta semmilyen intézkedés – ellenőrzés, hulladékelszállítás – nem történt a méregtelep felszámolása kapcsán.

Közölte: még egyszer felszólítják a hatóságot, hogy adja ki az iratokat, s ha ennek nem tesz eleget, akkor bírósági úton szereznek érvényt kérésüknek.

Az ügyben hatósági döntés azóta sem született. Illés Zoltán azóta már nem államtitkár, a környezetvédelmi államtitkárság pedig megszűnt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.