Okostelefon-alkalmazás az uniós közúti közlekedési szabályokról

  • Mekkora sebességkorlátozás van érvényben a spanyol autópályákon?
  • Kell-e bukósisakot viselnünk, ha Svédországban kerékpárra ülünk?
  • Milyen kötelező biztonsági felszerelésről kell gondoskodnunk, ha autóval utazunk Szlovákiába?

A külföldre készülő uniós polgároknak nem kell sok időt áldozniuk arra, hogy utánanézzenek ezeknek az információknak. Az Európai Bizottság által kifejlesztett új okostelefon-alkalmazásnak(lásd a cikk végén!) köszönhetően ugyanis könnyen és gyorsan tájékozódhatnak a közlekedési tudnivalókról.

Az „Utazás külföldre” (“Going Abroad”) elnevezésű alkalmazás Google Android és Microsoft Windows platformú mobileszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is letölthető, és 22 nyelven áll a felhasználók rendelkezésére. Elsősorban hasznos információkkal szolgál minden egyes uniós ország közúti közlekedési szabályairól, ezen kívül közlekedésbiztonsági kvízjátékot és memóriajátékot is tartalmaz, szórakozást kínálva a hosszú autóutak során az utasoknak – természetesen mindenkit óva intünk attól, hogy az alkalmazást vezetés közben használja. Ez utóbbit az utasokra kell hagyni, hogy utánanézzenek a szükséges információknak, vagy pedig a járművet leállítva, rövid pihenőt tartva célszerű tájékozódni a közlekedésbiztonsági tudnivalókról. Így a pihenő végén tájékozottabban és felfrissültebben folytathatjuk a vezetést.

Siim Kallas közlekedési biztos, az Európai Bizottság alelnöke többek között hangsúlyozta: „Ma már könnyen utazhatunk autóval külföldre, de sokan nem tudják, hogy a közlekedési szabályok és a közúti jelzőtáblák országról országra különböznek az Európai Unió területén. Az “Utazás külföldre”  (“Going Abroad”) alkalmazás segítségével a felhasználók könnyen és gyorsan hozzáférhetnek azokhoz az információkhoz, melyek ismerete csökkenti a balesetek kockázatát.”

Az alkalmazás mindazokról a témákról információkkal szolgál, amelyek a közúti balesetek szempontjából a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Példaként említhetők a sebességkorlátozásokkal, a megengedett legnagyobb véralkoholszinttel, a forgalmi jelzőlámpákkal, valamint a mobiltelefon-használattal kapcsolatos tudnivalók. Segítségével a felhasználók arról is tájékozódhatnak, milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük a biztonsági öv használata, illetve kerékpározás, vagy motorkerékpározás esetén a bukósisak viselése tekintetében.

Az európai közúti közlekedésbiztonság javításáért végzett munka számottevő sikereket ért el az elmúlt évek során. 2001 és 2010 között összesen 43%-kal csökkent azoknak a száma, akik közúti balesetben vesztették életüket az EU területén. Ez a szám 2010 és 2013 között további 17%-kal esett vissza.

Az EU közlekedésbiztonsági stratégiájában célul tűzte ki, hogy 2020-ra a felére csökkenjen a közúti balesetek számlájára írható halálesetek száma 2010-hez képest, illetve hogy az uniós erőfeszítések kiemelt figyelmet fordítsanak a súlyos személyi sérüléssel járó közúti balesetek visszaszorítására. Ezt a célt szolgálja az új közúti közlekedésbiztonsági információs alkalmazás is.

Az alkalmazás letölthető itt.

Forrás: europa.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.