Pentánbaleset – egy halott

Tegnap meghalt egy román járművezető, miközben – valószínűleg képzetlenség miatt – javítás céljából bemászott az általa vezetett, pentánt szállító tartányjármű tartányába.

MTI Fotó: Donka Ferenc

MTI Fotó: Donka Ferenc

A járművel annak vezetője a hírek szerint a MOL algyői telephelyén jelentkezett pentán felvétele céljából, mivel azonban a MOL illetékesei a tartányjárművel kapcsolatos műszaki problémát (szivárgást) jeleztek, a járművezető a telephelyen kívül próbálta megoldani a problémát: Kölcsönkért szerszámmal felnyitotta járműve tartányát, melybe bemászott és sajnos többé nem jött ki.

Fotó: Segesvári Csaba, Délmagyar.hu

Fotó: Segesvári Csaba, Délmagyar.hu

A hírekkel ellentétben a pentán (jelen esetben az izopentán) nem mérgező, hanem normál szállítási körülmények között tűzveszélyes, folyékony anyag. A kiürült, de ki nem tisztított, előzőleg pentánt tartalmazó tartány a pentán gőzével telített, mely köhögést, szédülést, álmosságot, fejfájást, nagy koncentráció esetén pedig légszomjat, illetve oxigén hiányában (mint például az üres, de kitisztítatlan tartányba lépve) fulladást okoz.  A tartányba óvatlanul bemászó járművezető halálát valószínűleg fulladás okozhatta, mivel a pentán gőze 2,2-szer nehezebb a levegőnél, ezért azt kiszorítja.

Az izopentán ISCS-adatlapját itt érheti el.

Az ADR szerinti veszélyes árukat szállító járművezetők ötévente az ADR 8.2 fejezete szerinti képzéseken vesznek részt, melynek nyomán hatóság előtti vizsgát tesznek felkészültségükről. Sikertelen vizsga esetén a szállítást nem végezhetik. Ezen kívül legalább kétévente veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó által tartott oktatásokban kell részesülniük, ahogyan azt az ADR 1.3 fejezete előírja.

Idén márciusban Debrecen mellett, Apafán egy ember meghalt és öt kórházba került, mikor bemásztak egy előzőleg szintén pentánt szállító vasúti tartálykocsiba.

Forrás: Délmagyar.hu

Update: Időközben az RTL Klub híradója is beszámolt az esetről. A vonatkozó riport 03:05-től kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.