Rövidhír az úton látott veszélyes árukról

Az alábbiakban változtatás nélkül átemelem a “Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap” bejegyzését az utcán felismerhető, veszélyes árukat szállító járművekről.

Az ország útjain, vasútjain sok veszélyes árut szállító járművel találkozhatunk. Azonban, hogy ezek mitől „másabbak” az átlagos kamionnál vagy vasúti kocsinál, és miért fontos az ellenőrzésük, arra az alábbiakban választ kaphat!

Mi az az ADR?

Az ADR a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás.

Mi az a RID?

A RID a Veszélyes Áruk Nemzetközi Vasúti Fuvarozásáról szóló Szabályzat.

Hogyan ismerhetem föl az ilyen járműveket?

Az ilyen járműveken kötelezően fel kell tüntetni egy narancssárga 30 x 40 centiméteres narancssárga táblát amely egyes esetekben kisebbre is csökkenthető. Ha ezen a táblán számokat nem látunk az több fajta veszélyes anyag egy idejű szállítására utal. Ha azonban van két sorban számokat is találunk az segít pontosabban beazonosítani az anyagot.

Mit kell tennem, ha balesetet szenved egy ilyen jármű és én érek először a helyszínre?

Első lépésként mindenképpen biztonságos távolságba közelíthetjük csak meg (100m) a járművet. Azonnal értesítsük a tűzoltókat a 105 –ös telefonszámon. Ha leolvashatóak a narancssárga táblán lévő számok, akkor azokat is mindenképpen soroljuk fel. Itt a felül található szám a veszély jellegét mutatja, az alsó a szállított anyag pontos beazonosítását hivatott feltűntetni a szakembereknek. A szerelvény oldalán található bárcák és ezek szimbólumai tájékoztatást adnak, hogy a veszélyes anyagok milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

Miért kell ezeket a járműveket gyakrabban ellenőrizni?

Megyénken átmenő, tranzit út és vasút vonalain, de az egyéb utakon is nagy a teherszállító járművek forgalma és ezek között előfordulhatnak olyan veszélyes anyagokat szállító közlekedési eszközök is, amelyeknél egy szivárgó vagy sérült küldeménydarab, vagy egyéb rendellenesség komoly veszélyt jelenthetne a lakosságra nézve.

Miből áll egy ellenőrzés?

Mint minden hatósági ellenőrzés során itt kiemelt figyelmet kell fordítani a veszélyes áru szállítási módjára vonatkozó előírások betartására, a küldemények jelölésére, illetve bárcázására, a veszélyes áru összes tömegére, a rakomány rögzítésére, valamint a fuvarokmányokra és a különböző engedélyek meglétére – olvasható a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Forrás: http://www.kanizsaujsag.hu/hirek/20727/a-veszelyes-arut-szallito-jarmuvekrol/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.